Seo Nedir ?
Search Engine Optimization kısaca Seo, Arama Motoru Optimizasyonu kelimesinin baş harflerinden oluşur. Arama motorlarında sitenizin üst sıralara çıkmasını hedefleyen ve bu amaçla yapılan çalışmaları kapsar. Yani Seo arama motorların da sizi üst sıralara taşıyacak anahtar kelimedir. Öyle ki hedef kelimenizle ilgili bir aramada geniş bir kitle ile rekabet etmeniz gerekebilir. Şuan arattığım Oyun kelimesinde Google karşıma 42.400.000 sonuç çıkardı. Bu uzun listede ne kadar yukarılarda olursanız sitenizin hitide o kadar iyi olacaktır.
Seo Nasıl Yapılır ?
Bu başlık altında milyonlarca yazı yazılmış, açıklamalar yapılmıştır ancak İnternet gelişen bir olgu olduğundan Seo'da gelişen ve değişen bir kavramdır.
Seoyu parçalayarak anlatmanın en iyi sonucu vereceğini düşünüyorum.
Site içi SEO nedir ?
Site içi seo sitenizin iç optimizasyonu anlamına gelir. Yani girdiğiniz <h2> kodu, etiketler, sitenizin teması, görsel alt etiketi birer site içi seo çalışmasıdır.
Site içi SEO nasıl yapılır ?
- Kullanımı kolay ve sade bir tema seçin.
- Sayfalar arasında kolay geçiş yapabilmek için sayfa numaralandırma eklentisi kurun.
- Yazılarınıza konuyla alakalı en az 1 adet resim ekleyin.
- Yazılarınıza etiket ekleyin.
- <h1>-<h6> kodlarını kullanın ( Başlık,alt başlık).
- Eski yazılarınıza yönlendirme yapın. ( Örneğin Seo Nasıl yapılır.? başlıklı bir yazı yazıyoruz, paragraftaki ilk seo kelimesine daha önceden yazmış olduğumuz Seo Nedir başlıklı yazımızın linkini ekleyelim).
- Vurgulamak istediğiniz yerleri kalın harflerle yazın.
Site Dışı SEO Nedir ?
Site dışı seoda adından anlaşılacağı gibi sitenizin dış optimisazyonudur. Sosyal imleme, sosyal paylaşım siteleri üzerinden sitenizdeki içerikleri paylaşmak ve backlink satın almak; site dışı SEO çalışmalarının basit ve temel adımlarını oluşturuyor. Bilindiği üzere sürekli güncel olan Facebook, Twitter, Pinterest gibi sitelerde arama motorlarının botları aktif olarak bulunur. Bu mecralarda içeriklerinizi paylaşmak ve linklemek sitenizin indekslenme hızına da olumlu şekilde katkıda bulunur.
Makale tanıtım çalışmalarının yürütülmesi, misafir bloglarda siteniz hakkında yazıların yazılması, sosyal imleme, içeriklerinizin linklerini sosyal ortamlarda paylaşmak gibi işlemler; site dışı seo çalışmalarından bazılarıdır. Paravan bloglar açarak, içeriklerden backlinkler ile sitenize backlink kazandırmak da sık kullanılan site dışı SEO çalışmalarından birisidir.
Arama motorlarının gözünde her sitenin güvenirlik ve internetteki referans gücü bulunur. Kurulan link bağlarının sayısından öte,ne tür sitelerden alındığı çok daha önemlidir. Google, organik ve doğal link alımlarını onayladığı için site dışı SEO çalışmalarında yapılan 1000’lerce link alımı gibi işlemler çoğu zaman cezalandırmayla neticelenir. Dolayısıyla link inşası esnasında dikkatli davranmak ve bunun organik bir yükseliş izlemesini sağlamak, ana sitenin arama motorundan silinmemesi veya ceza almaması için bir hayli önem taşır.
Bunun dışında site dışı SEO çalışmalarında sadece ana sayfaya değil, alt sayfa ve bağlantılara da link çalışması yapılması; sitenin SEO açısından çok daha verimli sonuçlar almasını sağlayabilir.
Site dışı SEO’nun Yararları Nelerdir?
Arama sonuçlarında sitenizle karşılaşan kullanıcılar sizi iyi tanıyor mu?
Örneğin bir ürün satıyorsanız, alışveriş yapacak kadar size güveniyorlar mı?
Sosyal ortamlarda isminizi ve sitenizi iyi bir şekilde duyurabildiniz mi?
Sizin verdiğiniz hizmeti veren siteler arasında sizi özel bir yere koyan nedir?
Site dışı SEO ile yukarıdaki soruları karşılayacak cevaplar bulunmaya çalışılır. Bu da internet ortamında ancak sosyal bağlantılarve link çalışmaları ile mümkündür.
Site dışı SEO,tanıtım yazıları ve backlink alımlarıyla sitenin tanınırlığını arttırır. Örnekle açıklamak gerekirse, çok güzel bir restoranınız olduğunu varsayalım. Bu restoran her ne kadar güzel yemek yapıyor olursa olsun, birçok kullanıcının ziyaret ettiği mekanlarda afişleriniz bulunmazsa ve reklam panolarında yer almazsa sizin ne kadar iyi yemekleriniz olduğunu ve ne kadar iyi şeflerle çalıştığınızı kullanıcılar asla bilemeyecektir. İşte site dışı SEO çalışmalarıyla reklamlar verilir, tabelalar ile tüm dünyaya nerede olduğunuz, nasıl olduğunuz duyurulur. Bu sayede kullanıcılar sitenizden haberdar olur, arama motorunda bir üst sıraya çıkmış olursunuz. Tüm bunların yanında siteniz arama motoru indeksleme botlarının dolaştığı ortamlarda var olacağı için sitenizin indekslenme süreci de hızlanacaktır.
Site Dışı SEO’da Yapılan Yanlışlar Nelerdir?
Sürekli olarak bir tek kelimeden link çıkışı yapmak doğal gözükmeyecektir. Bunun yerine farklı anahtar kelimelerden link alımı yapabilirsiniz. Ayrıca doğrudan site adresi üzerinden link çıkışı yapmak da etkili bir yöntemdir. Acele edip arama motorunda daha üst sırada yer almak uğruna çok fazla backlink satın almak, doğal görünmeyeceği için sitenize yarardan çok zarar getirebilir. Yapılması gereken ise sürekli doğal görünme çabası içerisinde olmaktır.
Yorumlar[ 0 ]
Yorum Gönder